Přeskočit na obsah

Starší lidé by ho měli zařadit do svého každodenního jídelníčku. Je prospěšný pro zrak, posiluje kosti a zlepšuje funkci mozku.

Tento druh sýra se vyrábí pouze na Kypru, všechny ostatní jsou pouze pokusy o dosažení podobné chuti. Má nejen vynikající aroma, ale je také velmi zdravý. Je vhodný zejména pro seniory a ty, kteří dbají na svou postavu. Je prospěšný pro srdce a posiluje kosti.

Halloumi – sýr přímo z Kypru

Pravý halloumi je sýr, který se vyrábí pouze na Kypru . Pro obyvatele ostrova je nedílnou součástí tradiční kuchyně a průměrný Kypřan ho sní v průměru 8 kg ročně. Vyrábí se již tisíce let a dodnes je velmi oblíbený. Právě proto byl halloumi v roce 2021 zapsán do seznamu produktů s chráněným označením původu EU .

Po Kypru je haloumi nejčastěji konzumován Brity, ale vyváží se také do mnoha dalších zemí světa. Lze jej také koupit v Polsku, nejčastěji v řeckých nebo středomořských obchodech s potravinami. Jeho cena však může být výrazně vyšší než u jiných dostupných sýrů.

Starší lidé by ho měli zařadit do svého každodenního jídelníčku. Je prospěšný pro zrak, posiluje kosti a zlepšuje funkci mozku.

Jak rozpoznat pravý haloumi?

Pravý haloumi poznáte podle složení. Tento sýr se tradičně vyrábí z ovčího mléka nebo směsi ovčího, kozího a kravského mléka. Pokud tedy plánujete koupit produkt z Kypru, věnujte pozornost jeho složení. Významný podíl nebo přítomnost pouze kravského mléka může naznačovat, že se jedná pouze o padělek halumi.

Halloumi lze také rozpoznat podle označení jako produkt s chráněným označením původu v Evropské unii. Pravý sýr musí být vyroben na Kypru a splňovat určité normy. Na obalu musí být uvedeno značka PDO .

Při výběru sýra je třeba vzít v úvahu jeho cenu. Pravý halloumi bude výrazně dražší než padělky. To je dáno tím, že tento tradiční mléčný výrobek vyžaduje speciální výrobní postupy.

Pravý halloumi se od jiných podobných výrobků liší svou odolností vůči tepelné úpravě . Tradiční sýr si však zachovává svůj tvar a konzistenci při zahřátí, například na grilu . Nerozpouští se a nestává se lepkavým .

Kdo by měl jíst halloumi?

Sýr halloumi je vynikajícím zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, které obsahuje 20 g na 100 g. Tato porce obsahuje 313 kcal a 25 g tuku. Kromě toho tento kyperský delikatesa uspokojí vaši potřebu vitamínů skupiny B, stejně jako vitamínů A, D, E a K. Pokud jde o minerály, je bohatý na fosfor, hořčík, draslík, sodík a vápník .

100 g sýra haloumi pokrývá denní potřebu vápníku pro dospělého člověka . Má tak pozitivní vliv na stav kostí a zubů. Zabraňuje nedostatku vápníku, který může vést k osteoporóze, zubnímu kazu, bolestem svalů a kloubů . Proto se sýr haloumi doporučuje konzumovat starším lidem, jejichž kosti jsou stále křehčí a náchylnější ke zlomeninám.

Pravidelná konzumace sýra haloumi se doporučuje lidem s oslabenou imunitou . Má protizánětlivé účinky , snižuje riziko onemocnění a zmírňuje kožní onemocnění. Tato vlastnost je dána obsahem antioxidantů, které také zpomaluje procesy stárnutí těla a mysli a předchází rozvoji neurodegenerativních onemocnění.

Starší lidé by ho měli zařadit do svého každodenního jídelníčku. Je prospěšný pro zrak, posiluje kosti a zlepšuje funkci mozku.

Vysoký obsah vitamínu A v halumi má pozitivní vliv na zrak . Zajišťuje správnou funkci sítnice a jejích vnějších vrstev. Chrání před onemocněními, jako je slepota, šedý zákal a věkem podmíněná makulární degenerace .

Kromě toho se halumi doporučuje konzumovat pacientům, kteří chtějí obnovit funkci nervového systému . Hořčík a fosfor obsažené v sýru zajišťují správnou kontrakci svalů a snižují zvýšený krevní tlak . Také zmírňuje příznaky silného stresu a přispívá k pocitu klidu.

Co dělat s haloumi?

Haloumi má jemnou, mírně slanou chuť a někteří ji přirovnávají k mozzarelle. Díky tomu je velmi univerzálním produktem, ze kterého lze připravit mnoho chutných pokrmů. Haloumi se však především konzumuje jako samostatná pochutina. Je obzvláště chutná, když se připraví na grilu.

Díky vysokému obsahu bílkovin je halumi oblíbenou náhražkou masa pro vegetariány . Tento kyperský sýr je ideální jako náplň do burgerů nebo tortill , ale také do sendvičů. Ze smaženého halumi lze připravit chutné saláty a dokonce i těstoviny .