Přeskočit na obsah

Oblíbená hruška Čechů je již v prodeji. Rozplývá se na jazyku a je neuvěřitelně zdravá.

Jemná, aromatická a lehce medová chuť hrušek odrůdy „Klapa“ z nich dělá jednu z nejoblíbenějších odrůd hrušek. Dozrává na přelomu léta a podzimu a její jemná a šťavnatá dužina doslova taje v ústech. Češi milují toto ovoce již mnoho let – nejen pro jeho chuť, ale i pro jeho prospěšné vlastnosti. Pokud je uvidíte na trhu, neváhejte a kupte je.

Hrušková sezóna teprve začíná a tržní stánky jsou plné oblíbené místní odrůdy hrušek – Klapa. Tyto plody vyvolávají vzpomínky na konec letních prázdnin, kdy se daly trhat přímo ze stromu nebo vařit zavařeninu s babičkou a dědečkem. Plody se vyznačují jemnou vůní, krémovou dužinou a výraznou sladkou chutí. Navzdory nevýraznému vzhledu mají vysokou nutriční hodnotu. Hruška je chutná syrová, ale také se skvěle hodí k pečení a dušení. Snadno zpestří váš každodenní jídelníček.

Klapsa – stará odrůda hrušek

Oblíbená hruška Čechů je již v prodeji. Rozplývá se na jazyku a je neuvěřitelně zdravá.

Hruška odrůdy „Favorit Klappa“ se v České republice těší nezměněné oblibě již několik desetiletí. Její úplný název je „Klapsa Faworytka“ („Favoritka Klappa“). Pochází ze Spojených států , kde byla vyšlechtěna v 19. století. Do Evropy se dostala poměrně rychle a pevně se zde uchytila.

Klapsa je strom střední nebo vysoké růstové síly, který se skvěle daří na slunných stanovištích v mírném podnebí. V srpnu a na začátku září dává bohatou úrodu, což z něj dělá jednoho z prvních předzvěstů podzimu. Plody jsou střední nebo velké (každý váží více než 200 g) a mají charakteristický podlouhlý tvar. Slupka hrušek je hladká, tenká, světle zelená s načervenalým nádechem .

Hlavní předností této odrůdy hrušek je její dužina – krémová, šťavnatá a neuvěřitelně jemná . Má sladkou, lehce medovou chuť s jemnou kyselinkou. Díky tomu je ideální pro přímou konzumaci. Bohužel, kvůli své měkké struktuře se hrušky skladují relativně krátce. Z tohoto důvodu se také nedoporučuje je zmrazovat.

Proč jíst hrušky?

Hrušky, zejména hrušky, jsou bohaté na látky prospěšné pro zdraví. Především jsou zdrojem vlákniny , která podporuje trávení , zabraňuje zácpě a déle udržuje pocit sytosti. To z nich dělá cennou součást stravy pro ty, kteří dbají na svou váhu. Kromě toho vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi , což má pozitivní vliv na zdraví srdce.

Ovoce také obsahuje řadu vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, vitamínů skupiny B, draslíku, mědi a železa . Vitamín C má protizánětlivé účinky a posiluje imunitu , což je důležité v období špičky infekčních onemocnění. Draslík zase reguluje krevní tlak a železo pomáhá bojovat proti anémii. Měď se podílí na syntéze kolagenu, zlepšuje zdraví pokožky a kloubů.

Hrušky jsou také nízkokalorické ovoce. Průměrná hruška obsahuje asi 60-70 kcal. Díky tomu jsou vhodnou součástí stravy pro hubnutí. Jsou také snadno stravitelné a dobře snášené dětmi i staršími lidmi.

Hruška – použití v kuchyni

Oblíbená hruška Čechů je již v prodeji. Rozplývá se na jazyku a je neuvěřitelně zdravá.

Hruška je univerzální ovoce v kuchyni. Ačkoli nejčastěji ji konzumujeme v syrové formě, její kulinářský potenciál je mnohem širší. Je vynikající do dezertů – dortů, koláčů, crumble nebo pečeného ovoce s skořicí. Hruška se dobře kombinuje s mandlemi, vlašskými ořechy, vanilkou, kardamomem a medem, čímž vytváří přirozeně sladké kompozice. Je lepší ji neloupat, protože právě pod slupkou se skrývá největší nutriční hodnota. Bude chutným a šťavnatým doplňkem k ranní ovesné kaši nebo ovocnému smoothie .

Hrušky lze také zapékat – jak na sladko, tak na slano. Skvěle se hodí k modrým sýrům (například gorgonzole), kozímu sýru nebo camemberru. Stačí pár plátků hrušky na teplém toastu se sýrem a rukolou – a rychlá a chutná svačina je hotová.

Hrušky lze dusit s červeným vínem a kořením – je to vynikající dezert pro zvláštní příležitosti. Někteří přidávají hrušky do salátů – s lehkou zálivkou vinaigrette a vyzrálým masem.

Odrůda Klapa je vhodná pro přípravu zavařenin. Kompoty, džemy, hrušky v sirupu nebo hruškový krém na palačinky, vafle a dokonce i masové pokrmy – to je jen několik možností. Díky své sladší chuti se také dobře kombinuje s jinými druhy ovoce, jako jsou jablka, švestky a maliny.

Klara je hruška s jedinečnou chutí, výživnou hodnotou a rozmanitým kulinářským využitím. V sezóně ji kupujte co nejčastěji – jakmile se objeví na trhu, neváhejte ji ochutnat.