Lečo v sklenicích na zimu – povinná položka v mém srpnovém jídelníčku. V tomto ročním období je chutné zeleniny dostatek, proto by byla škoda ji nevyužít a nepřipravit si zásoby na studené dny. Stačí osmažit cibuli s klobásou a hotovo, domácí oběd bez stání u sporáku.
Lečo v sklenicích na zimu je jedno z mých oblíbených jídel. Vařím ho každý rok a nedokážu si představit svou domácí spíž bez něj. Jakmile se objeví paprika a cukety za dobrou cenu, hned se pustím do práce a připravím lečo. Pak stačí vytáhnout sklenici, přidat osmaženou cibuli spolu s masem, například běžnou klobásou, a máme rychle fantastický oběd pro celou rodinu, který chutná jako léto. Takové hotové lečo je v podzimním a zimním období obrovská úspora času a skvělý způsob, jak zužitkovat přebytečnou zeleninu ze zahrady nebo z trhu.
Recept: Lečo v sklenicích na zimu
Tipy pro začátek
- Lečo v sklenicích připravujeme ve velkém, hlubokém hrnci (minimálně 6-7 litrů) s nepřilnavým povrchem. Podle receptu se připraví 4 litrové sklenice.
- Než začnete s přípravou, je nutné připravit sklenice. Sklenice i víčka musí být dobře umyté a vysušené. Obvykle je myju v myčce nádobí den před přípravou jakýchkoli konzerv. Nezapomeňte zkontrolovat, zda víčka dobře uzavírají.
- V mém receptu nepoužívám cibuli. Vím ale, že někteří ho do sklenic přidávají. Pouze když chci hotovou sklenici lečo použít k obědu, osmažím cibuli spolu s klobásou a obsah sklenice vyliju, poté vše společně trochu podusím.
Ingredience:
- 4 lžíce oleje
- 1,2 kg papriky (například červené a žluté nebo pouze červené)
- 1,5 kg cukety (váha před očištěním)
- 1,5 kg čerstvých rajčat
- 500 g rajčat z konzervy
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 2 ploché čajové lžičky provensálských bylinek
- 2 ploché čajové lžičky soli
- 3/4 ploché čajové lžičky černého pepře
- 4 velké stroužky česneku
Jak připravit lečo z cukety?
Krok
Připravte si ingredience. Poměry hmotností nemusí být tak přesné jako u mě (jedná se o přibližné poměry). Barevnou papriku (já mám celkem 1,2 kg) nakrájejte na kostky.
Pokud jsou cukety mladé, neloupu je, pouze odstraním konce a případně semenná lože. U zralejších cuket vždy sloupu slupku (hmotnost před očištěním 1,5 kg, po očištění asi 1,3 kg).
Rajčata můžete oloupat, ale není to nutné. Já jsem použila celkem asi 1,5 kg čerstvých rajčat a 500 g rajčat z konzervy.
Krok
Na rozpálenou velkou pánev nalijte olej (asi 4 lžíce). Přidejte nakrájenou papriku a cukety. Smažíme asi 15 minut na středním ohni a občas promícháme.
Přidáme koření: sladkou papriku (1 čajová lžička), provensálské bylinky (2 ploché čajové lžičky), sůl (2 ploché čajové lžičky), pepř (3/4 ploché čajové lžičky). Přidáme také 4 velké stroužky česneku prolisované přes lis. Vše promícháme a smažíme 15 minut.
Krok 3
Přidáme rajčata a dusíme na středním ohni asi 40 minut. Po chvíli se objem zeleniny znatelně zmenší a zhoustne.
Krok
Horké lečo přendáme do sklenic. Já ho lžící přendávám a odstraňuji vzduchové bubliny. Necháme asi 2-3 cm volného místa pod víčkem.
Krok
Sklenice pevně uzavřeme a poté pasterizujeme. To lze provést dvěma způsoby. První: do velkého hrnce nalijeme vodu, na dno hrnce položíme bavlněnou látku (aby sklenice nepraskly), na ni sklenice postavíme a vaříme 20 minut. Já dávám přednost druhému způsobu a nejčastěji sterilizuji sklenice v troubě. Nastavíme teplotu na maximum 110 stupňů na horní a spodní ohřev a sterilizujeme také asi 20 minut. Po uplynutí této doby zkontrolujeme, zda se víčka nepřisála a zda není třeba je utáhnout silněji.
Takové sklenice je lepší skladovat na chladnějším místě, například ve spíži, sklepě nebo lednici. Pak si můžeme být jisti, že lečo vydrží i několik let. Samozřejmě je lze skladovat i v tmavé skříni, ale pak může být doba skladování o něco kratší.
Lečo v sklenicích na zimu je hotové! Po otevření je připravené k použití. Nejčastěji smažím cibuli spolu s běžnou klobásou, někdy s kuřecím masem, a přidávám hotovou omáčku. Dobrou chuť!