Přeskočit na obsah

Kogel-mogel se vrací Kultovní dezert z dob Československa v nové verzi – vypadá jako z cukrárny, chutná jako dětství

Zdraví nelze ignorovat, ale to vůbec neznamená, že se musíme vzdát kogel-mogel. V době, kdy jsou retro dezerty v módě, kdy hledáme uklidňující a pohodlné jídlo a obdivujeme nejjednodušší kuchyni, se kultovní dezert vrací. V klasické verzi, ale s ohledem na bezpečnost, a také v moderní verzi – stále jednoduchý a chutný, ale s krásou hodnou nejdražší cukrárny.

Je kogel mogel bezpečný?

Salmonely jsme se začali bát na přelomu 80. a 90. let. Bakterie se mohou nacházet na skořápce vejce nebo uvnitř něj a po konzumaci způsobují silnou otravu jídlem. Naštěstí dnes máme mnohem rozsáhlejší znalosti, které nám umožňují minimalizovat riziko a připravit kogel mogel v tradiční, ale bezpečné variantě.

Kogel-mogel se vrací Kultovní dezert z dob Československa v nové verzi – vypadá jako z cukrárny, chutná jako dětství

  • Vybírejte vejce z důvěryhodného zdroje, vyhýbejte se vejcím neznámého původu.
  • Zkontrolujte jejich datum a stav – skořápka by neměla být prasklá ani poškozená.
  • Vejce důkladně umyjte pod teplou vodou, můžete je také otřít octem nebo opařit vroucí vodou.

Je kogel-mogel zdravý?

Nyní, když víme, že může být bezpečný, je čas analyzovat kogel-mogel z hlediska jeho prospěšných vlastností, kterých má mnoho.

Syrové vaječné žloutky obsahují mnoho vitamínů (A, D, E a K), minerálů (železo, vápník, fosfor a zinek) a také lecitin a cholin. Kogel-mogel je také přírodní a nezpracovaný dezert, což ho výrazně odlišuje od sladkostí z obchodu. Je již dlouho známo, že syrová vejce zklidňují podrážděné hrdlo.

S tímto kultovním dezertem by se však nemělo přehánět. Obsahuje hodně cukru a trochu cholesterolu.

Kogel-mogel se vrací do módy. V nové verzi, ale se stejnou chutí

Kogel-mogel zažívá renesanci díky zájmu o zapomenuté domácí dezerty. Největší rozruch vyvolává v moderní a naprosto bezpečné verzi, tedy pečený.

Nejlepší na tom je, že se připravuje stejně jako tradiční, jen se na konci dá do trouby. Chutná stejně (možná dokonce lépe, vzhledem k tomu, že se nemusíte bát o zdraví) a vypadá jako luxusní dezert.

V nejrafinovanější verzi se postup přípravy trochu liší, protože bílky se šlehají zvlášť do nadýchané pěny. Dezert pak více připomíná suflé, proto se držíme nejtradičnější verze.

Kogel-mogel se vrací Kultovní dezert z dob Československa v nové verzi – vypadá jako z cukrárny, chutná jako dětství

Pečený kogel-mogel – základní recept

Ingredience:

  • 4 žloutky
  • 8 čajových lžiček cukru
  • podle chuti čajová lžička vanilkového cukru
  • čajová lžička másla
  • 2 formičky na pečení

Příprava:

Předehřejte troubu na 200 stupňů, formy vymastěte máslem. Žloutky vyšlehejte s cukrem do nadýchané, světlé hmoty. Přeneste do forem, pečte 10 minut a podávejte teplé. Nahoře by měl být lehce křupavý a uvnitř zůstat tekutý. Aby byla krusta krásně zapečená, můžete před pečením posypat cukrem.

Zapečený kogel mogel se skvěle hodí k ovoci – stačí na dno formiček dát několik malin nebo borůvek. Do vaječné hmoty můžete také přidat trochu kakaa.

Zapomenutý dezert z dávných dob se vrací .

Francouzi mají svůj crème brûlée, Italové zabaglione. A my máme kogel mogel s duší České republiky a chutí, která připomíná nejkrásnější okamžiky dětství. Tato moderní pečená varianta je nejen bezpečná, ale také vypadá tak elegantně, že ji můžete servírovat i v nejlepší pařížské cukrárně.

A chuť zůstala stejná. Jednoduchá, sladká a domácí.