Připravte si je jednou a budete se k nim vracet znovu a znovu. Je to nejjednodušší zeleninové jídlo, které se dá připravit bez větší námahy.
Tento recept mě naučil, že není vždy nutné věci komplikovat. Někdy stačí jen dobré suroviny, dobrá pánev a trochu trpělivosti.
Zlatavé smažené cukety jsou jedním z jídel, které jsem vařila, když mě nic jiného nenapadlo. Toto jídlo se vždy podaří, voní létem a připomíná mi, že jednoduchost neznamená nudu. Obvykle ho mám doma na stole spolu s sendviči.
Jak připravit smažené plátky cukety?
Nejlepší plátky se získají z mladé cukety s tenkou slupkou a malým množstvím semen. Pokud používáte starší cukety, doporučujeme je oloupat a zbavit semen. Pánev musí být dobře rozpálená, ale nesmí kouřit. Střední teplota je klíčem k tomu, aby cukety byly zlatohnědé, a ne spálené a gumové.
Pokud chcete chuť zesílit, přidejte do oleje před smažením stroužek česneku nebo mletý pepř. Před přidáním zeleniny je vyjměte. Trochu čerstvého tymiánu nebo citronové kůry také skvěle doplní hotové plátky. A pro křupavou kůrku posypte cukety na konci malým množstvím strouhanky a smažte ještě několik sekund z každé strany.
Recept:Smažené cukety
Jednoduchý doplněk k snídani nebo svačině uprostřed dne.
Ingredience
- 1 střední cuketa (cca 300 g)
- sůl (1/2 čajové lžičky)
- černý pepř (čerstvě mletý)
- 2–3 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
Způsob přípravy
- Příprava cukety Cuketu umyjte a nakrájejte na plátky o tloušťce asi 5 mm. Položte na papírový ručník, lehce osolte a nechte 10 minut odstát, aby se zbavila přebytečné vody. Osušte ručníkem.
- Smažení Rozpalte olej ve velké pánvi. Vložte plátky cukety po částech, aby se nepřekrývaly. Smažte 2–3 minuty z každé strany do zlatohněda. Dochuťte pepřem.