Rajčata jsou oblíbená a oblíbená zelenina. Skvěle se hodí do sendvičů, salátů a těstovin. Ukázalo se však, že by se neměla jíst nalačno. Důvod spočívá v jejich složení, což potvrzují vědecké studie.
Rajčata by se neměla jíst ráno.
Proč je lepší nejíst rajčata ráno?
Na vině jsou taniny obsažené v rajčatech. Tyto látky mimo jiné způsobují hořkou, svíravou chuť potravin . Obsaženy jsou nejen v rajčatech, ale také v kávě, čaji a kakau.
Konzumace rajčat nalačno může způsobit podráždění sliznice trávicího systému. Tento vedlejší účinek potvrzuje článek „Komplexní přehled biologicky aktivních taninů v potravinách a nápojích: funkční vlastnosti, přínos pro zdraví a senzorické vlastnosti“.
Výzkumy uvedené v článku ukazují, že vstřebávání taninů v žaludku je zanedbatelné a většina z nich se dostává do dalších částí trávicího traktu v nezměněné formě. Pokud je žaludek prázdný, taniny zůstávají v přímém kontaktu se sliznicí, což může zesílit místní adstringentní a dráždivé účinky . To může způsobit nepříjemné pocity a u citlivých osob dokonce mírné podráždění žaludku.
„Pokud zvířata navzdory nepříjemné chuti konzumují rostliny s velmi vysokým obsahem taninů, může to narušit činnost trávicího traktu a blokovat trávicí enzymy. Podobný negativní účinek může být i u lidí,“ poznamenává doktorka Magdalena Karamach z Oddělení chemických a fyzikálních vlastností potravin.
Kromě toho taniny brání vstřebávání železa . Ve zmíněné studii bylo zjištěno, že tyto sloučeniny jsou schopné chelatovat ionty kovů, zejména železa, zinku a mědi. Konzumace nalačno může omezit vstřebávání minerálů z následného jídla tím, že blokuje část dostupných iontů v zažívacím traktu.
U lidí s nedostatkem železa může být riziko tohoto účinku obzvláště významné. To je třeba vzít v úvahu při plánování stravy.
Ale to není vše. Vědci poznamenávají, že na lačný žaludek a bez dalších živin se taniny rychleji vážou na bílkoviny slin a hlenu, což může zesílit subjektivní pocit trpké chuti a nepříjemného „tahání“ v ústech a jícnu.
Rajčata se nehodí ke všem druhům zeleniny.
Měli byste také věnovat pozornost tomu, s jakými potravinami rajčata kombinujete. Navzdory svému vzhledu se nehodí ke všem druhům zeleniny a ovoce.
Příkladem mohou být okurky. Ascorbináza v nich obsažená štěpí vitamín C v rajčatech, čímž snižuje jejich nutriční hodnotu. Také se nedoporučuje kombinovat je s potravinami bohatými na železo, jako jsou čočka, sója, švestky nebo avokádo, protože tento prvek téměř o polovinu snižuje vstřebávání lykopenu, nejúčinnějšího antioxidantu v rajčatech.
Vlastnosti rajčat
Navzdory výše uvedeným kontraindikacím zůstávají rajčata i nadále užitečnou zeleninou doporučovanou dietology. Jsou mimořádně bohatým zdrojem vitamínů a minerálů . Obsahují vitamíny C, E, K a vitamíny skupiny B, stejně jako vápník, hořčík , fosfor, draslík a měď.
Obsahují také vlákninu, která reguluje činnost střev, a výše zmíněný lykopen – sloučeninu odpovědnou za sytě červenou barvu dužiny a její silné antioxidační vlastnosti. Je důležité poznamenat, že lykopen neztrácí své vlastnosti při tepelné úpravě, proto se doporučuje konzumovat nejen čerstvý, ale také ve formě omáček a pyré.
Kromě toho vysoký obsah draslíku zlepšuje koncentraci a vitamín C posiluje imunitu. Díky nízké kalorické hodnotě (asi 18 kcal na 100 g) a vysokému obsahu vody jsou ideální pro diety zaměřené na hubnutí, protože zajišťují pocit sytosti při minimální spotřebě energie .
Rajčata mají také protizánětlivé účinky, podporují činnost srdce a snižují krevní tlak.
Proto byste se neměli rajčat vzdát, ale pouze jejich konzumaci odložit na pozdější období.