Přeskočit na obsah

Je bohaté na bílkoviny a obsahuje málo tuku, je lepší než kuřecí maso. Maso je prospěšné pro srdce a váhu.

V obchodě nejčastěji volíme kuře, které je levné a snadno se připravuje. Za pozornost však stojí i krůtí maso, které je také dostupné, rychle se připravuje a je bohaté na cenné živiny. Zjistěte, zda je krůtí maso zdravější než kuřecí a jaké má přesně prospěšné vlastnosti.

Maso je běžným zdrojem bílkovin a prospěšných mastných kyselin, které jsou důležitými složkami vyvážené stravy. Odborníci na výživu doporučují nízkokalorické drůbeží maso jako dobrou volbu. Stojí za to přidat krůtí maso do svého běžného jídelníčku?

Je krůtí maso nejzdravější maso?

Je bohaté na bílkoviny a obsahuje málo tuku, je lepší než kuřecí maso. Maso je prospěšné pro srdce a váhu.

Krůtí maso je jemné a libové. Odborníci na výživu doporučují zařadit ho do každodenního jídelníčku, a to i třikrát až čtyřikrát týdně. Odborníci ho označují za jeden z nejzdravějších druhů masa . Je to nízkokalorický produkt, který obsahuje asi 130 kcal na 100 g (prsa jsou nejméně kalorická, zatímco vedlejší produkty jsou nejvíce kalorické). Proto je vhodné ho konzumovat i během hubnutí.

Krůtí maso je bohaté na bílkoviny, ale obsahuje málo tuku . V průměru více než 17 % masa tvoří exogenní aminokyseliny, které jsou důležitými stavebními látkami pro organismus. Člověk je nedokáže syntetizovat, proto je musí přijímat s potravou. Kromě toho obsahuje krůtí maso málo škodlivých nasycených tuků, ale zároveň obsahuje prospěšné nenasycené tuky, které jsou nezbytné pro správnou funkci mnoha orgánů.

Krůtí maso je také zdrojem vitamínů a minerálů . Obsahuje vitamín D (podporující imunitu a zdraví kostí) a vitamíny skupiny B (odpovědné za normální fungování nervového a kardiovaskulárního systému). Je také bohatá na draslík, fosfor, hořčík, železo a sodík . Konzumace drůbežího masa podporuje zdraví srdce a nervového systému a pomáhá snižovat riziko anémie.

To vše dělá krůtí maso dobrou volbou pro lidi se speciálními dietními potřebami, například pro ty, kteří chtějí zhubnout, děti, starší lidi, těhotné a kojící ženy, a také pro ty, kteří mají citlivé zažívání. Je nízkokalorické a snadno stravitelné, ale zároveň má vysokou nutriční hodnotu.

Je bohaté na bílkoviny a obsahuje málo tuku, je lepší než kuřecí maso. Maso je prospěšné pro srdce a váhu.

Je krůtí maso zdravější než kuřecí?

Drůbeží maso je v polské kuchyni velmi oblíbené. Kvůli nižší ceně se však častěji přidává do nákupních košíků. Má to negativní vliv na stravu? Abychom našli odpověď, musíme si položit otázku: Je krůtí maso zdravější než kuřecí?

Především krůtí maso má jemnější strukturu a chuť . Ačkoli jsou oba druhy drůbeže snadno stravitelné, obsahují podobné vitamíny a minerály, jsou bohatým zdrojem bílkovin a mohou být součástí zdravé výživy, je důležité poznamenat, že krůtí maso má méně kalorií . Obsahuje také o něco méně tuku a více bílkovin.

Proto je libové krůtí maso o něco lepší volbou , i když se nemusíte úplně vzdát kuřete. Oba druhy masa, konzumované střídavě, mohou zpestřit váš jídelníček a vyvážit stravu.

Co uvařit z krůtího masa k večeři?

Krůtí maso je snadno dostupné a snadno se zpracovává , díky čemuž je v kuchyni široce používáno. Díky jemné struktuře není nutné ho dlouho marinovat nebo naklepávat, aby změklo. Lze ho vařit, smažit, grilovat, dusit a zapékat . Nejlepší je krátce ho tepelně upravit při vysoké teplotě, aby se zachovaly všechny šťávy a maso bylo šťavnaté a jemné.

Co uvařit z krůtího masa na večeři? Receptů je spousta. Můžete ho upéct na plechu a podávat s rýží a oblíbeným salátem. Krůtí prsa na grilu jsou také velmi chutná a lze je přidat do salátu. Krůtí maso lze také nasekat a připravit šťavnatý burger. Pokud hledáte speciální recepty na večeři, níže najdete dva jednoduché a zdravé .

Krůtí karbanátky

Ingredience:

  • kilogram mletého krůtího masa,
  • 120 g cibule,
  • 100 g strouhaného žlutého sýra,
  • 2 žloutky,
  • velká suchá houska,
  • 45 g másla,
  • sůl,
  • pepř,
  • plochá čajová lžička muškátového oříšku,
  • 150 g strouhanky na obalování,
  • olej na smažení.

Jak na to:

Mleté maso dejte do misky. Cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte do misky. Přidejte sýr a 2 žloutky. Dobře promíchejte.

Namočte housku do vody. Vodu slijte, housku roztrhejte na kousky a dejte do mísy. Rozpusťte lžíci másla a přidejte k ostatním ingrediencím. Těsto uhněťte rukou. Na závěr dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Nasypte strouhanku na talíř. Navlhčete si ruce vodou a vytvarujte středně velké karbanátky. Obalte každý karbanátek ve strouhance.

Nalijte trochu oleje na pánev. Vložte připravené karbanátky do rozpáleného tuku. Smažte několik minut z každé strany do zlatova.

Krůtí roláda

Ingredience:

  • 800 g krůtího filé,
  • 100 g parmské šunky,
  • 3 lžičky olivového oleje,
  • lžička másla (+ trochu na vymazání formy),
  • 1/2 cukety,
  • 1/2 cibule,
  • stroužek česneku,
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu,
  • 30 g strouhaného sýra mozzarella,
  • 30 g strouhaného parmazánu,
  • 60 g sýra feta,
  • 6 sušených rajčat,
  • 2 čajové lžičky olivového oleje ze sušených rajčat.

Jak na to:

Krůtí maso přikryjte pergamenovým papírem a naklepejte na ploché kousky o tloušťce asi 1,5 cm. Osolte a opepřete podle chuti, potřete dvěma čajovými lžičkami olivového oleje. Vložte do lednice.

Připravte náplň. Omyjte cukety a nastrouhejte na jemné struhadle. Lehce osolte a odložte, aby okapala přebytečná voda. Nakrájejte cibuli na jemno a rozdrťte česnek . Rozpusťte máslo a lžičku olivového oleje na pánvi. Osmažte cibuli a česnek na rozpáleném tuku, dochuťte tymiánem a smažte dozlatova. Z cukety slijte přebytečnou vodu a přidejte ji do pánve. Vařte asi 5 minut. Osolte a opepřete podle chuti. Sejměte z ohně a nechte vychladnout. Když náplň vychladne, přidejte nastrouhané sýry mozzarella a parmazán. Promíchejte do hladka.

Vyjměte maso z lednice a položte ho na prkénko. Do středu dejte proužek náplně, posypte rozdrobenou fetou a plátky sušených rajčat. Roládu opatrně srolujte a okraje zajistěte párátky, aby se nerozvinula. Přeneste rolku švem nahoru do mírně vymazané zapékací formy. Na rolku položte plátky parmské šunky a podložte je pod maso. Pokapejte dvěma čajovými lžičkami oleje ze sušených rajčat. Vložte do lednice asi na hodinu, aby se chutě propojily.

Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Jakmile se trouba začne zahřívat, vyjměte pekáč z lednice. Těsně předtím, než formu vložíte do trouby, nalijte na dno 4 lžíce vody. Pečte asi 35–40 minut. Po vyndání hotové rolky z krůtího masa vyjměte párátka a nechte ji ještě 5 minut odpočinout. Poté nakrájejte a podávejte teplé.