Přeskočit na obsah

Do kynutého těsta vždy přidávám sklenici. Je pak neuvěřitelně nadýchané a vláčné.

Dobré kynuté těsto musí být nadýchané a vláčné, doslova se rozplývat na jazyku. Pečivo se povede pokaždé, když do těsta přidáte jednu ingredienci, kterou určitě máte v ledničce. Takové kynuté těsto bude chutnat jako od babičky.

Na první pohled je kynuté těsto jednoduché, ale mnoha lidem se často stává, že je suché a hutné. Pokud chcete, aby bylo nejen nadýchané a vláčné, ale také vlhké, přidejte do těsta… zakysanou smetanu. Tento produkt zaručí úspěšné kynuté těsto. Představuji vám osvědčený recept.

Co udělat, aby kynuté těsto bylo vlhké?

Do kynutého těsta vždy přidávám sklenici. Je pak neuvěřitelně nadýchané a vláčné.

Tuk je v kynutém těstě velmi důležitý, protože díky němu je pečivo vlhké a druhý den nevysychá. Proto na konci hnětení přidávám olej nebo máslo. Díky těmto ingrediencím získám jemné a měkké kynuté těsto.

Vždy volím plnotučné produkty. Nedoporučuji používat odstředěné mléko nebo margarín. Někteří přidávají do těsta vařené a rozmačkané brambory, díky čemuž pečivo zůstává vlhké.

Tentokrát se zaměříme na přidání 18 % zakysané smetany do kynutého těsta. Tento druh mléčného výrobku těsto nezředí, ale ani nezatíží – pečivo je pak dokonale vlhké. Nejlepší poměr je 1 šálek zakysané smetany na 3 šálky pšeničné mouky.

Recept na kynuté těsto se smetanou

Ingredience:

  • 3 šálky pšeničné mouky a 3 lžíce na kynutí;
  • 3/4 šálku cukru a 1 lžíce na kynutí;
  • 3/4 šálku mléka;
  • 1 šálek smetany 18%;
  • 2 vejce;
  • 150 g másla;
  • 50 g čerstvých kvasnic;
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu;
  • špetka soli.

Příprava:

Do kynutého těsta vždy přidávám sklenici. Je pak neuvěřitelně nadýchané a vláčné.

Nejprve vyndám vejce a smetanu z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Poté rozpustím máslo a nechám ho vychladnout.

Poté rozdrtím droždí s 1 lžící cukru, přidám mléko, 3 lžíce mouky, vše promíchám, přikryju utěrkou a nechám 15 minut odležet.

Po uplynutí této doby vysypu zbývající mouku do samostatné mísy, přidám k ní zbylý cukr, smetanu, vejce, vanilkový extrakt, sůl a napěněný kvas. Začnu hnětet těsto a když se ingredience spojí, přidám rozpuštěné máslo. Vše hněteme, dokud nevznikne homogenní těsto bez hrudek. Přikryju utěrkou a nechám hodinu kynout.

Když těsto zdvojnásobí svůj objem, přendám ho do formy vyložené pečícím papírem. Nechám těsto ještě 15 minut odpočinout.

Po několika minutách vložím kynuté těsto do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme asi 30 minut, dokud není suchá špejle. Před pečením můžete na kynutý koláč položit oblíbené ovoce nebo ho posypat strouhankou. Na závěr posypeme cukrem moučkou.